Puhelin: 040 910 9070 tai 040 555 1136 | Sähköposti: info "at" jepp.fi

Puunkaato salamaniskun jälkeen

Salaman iskemän puun kaato kannattaa jättää ammattilaiselle

Salamanisku puuhun voi olla talolle ja pihalle vaarallinen tilanne, sillä puusta lentäneet palaset voivat iskeytyä käytännössä minne vain. Lisäksi vaurioitunut puu voi itsekseen kaatua tai romahtaa aiheuttaen vakavan henkilö ja omaisuustuhovaaran. Tämän takia paikalle kannattaa mahdollisimman pian kutsua puunkaadon ammattilainen joka pystyy vaurioituneen puun kaatamaan aiheuttamatta turhia riskejä ja vaaraa ympäristölle. Jos puun latva on salamaniskun seurauksena romahtanut maahan, on lopun puun kaataminen yleensä turvallisempaa kuin silloin, jos puu on vielä täysin pystyssä.

Riskit

Riskit ovat aina erilaiset riippuen siitä, onko salama iskenyt puuhun latvasta, vai juuresta. Jos salama iskee puuhun juuresta, suurin riski on puun kaatuminen itsekseen. Riski on erityisen suuri jos puuhun tehdään kiipeilykaatoa. Tällöin laho runko voi puunkaatajan painosta romahtaa hyvinkin odottamattomasti. Jos salama iskee puuhun latvasta, tekee puu kaatuessaan enemmän tuhoa pihalle jos maa on pehmeää, sillä puun latva on haljennut ja siinä on paljon teräviä kohtia. Kiipeilykaadon tekeminen on myöskin hankalampaa, koska puusta on vaikeampi saada otetta kun oksat ovat haljenneet ja hajonneet eri kohdista.

Muita riskejä ovat rungon halkeaminen kahtia kaadon aikana ja oksien putoaminen hallitsemattomasti.

Jos puuhusi on iskenyt salama, tai se on muusta syystä vaikeasti vaurioitunut, soita meidät paikalle. Puh. 040 910 9070

Katso esimerkkikaato videolta!

Katso oheinen video Lielahdessa, Tampereella kaadetusta männystä joka oli hyvin lähellä rakennuksen seinää. Puun kaato alkaa tarkastelemalla puun kuntoa ja varmistamalla että se ei ole heti vaaraksi ympäristölle. Tämän jälkeen tehdään normaalit kaadon kannalta vaadittavat toimenpiteet, kuten köysivedot ja alueen tyhjennys. Puu kaadetaan vasta silloin, kun sen on varmasti turvallista. Tampereella vahingoittunut puu kaadettiin onnistuneesti poispäin asuin ja sivurakennuksesta.


Salaman vaurioittaneen puun kaato alkaa tarkastamalla mahdolliset halkeamat, myös kaarnan alla.

Vahingoittuneen puun esivalmistelu kaatoa varten

Salama voi tehdä puulle paljon tuhoa aiheuttaen oksien putoamista ja halkeamia.

Puu on salamaniskun jälkeen selvästi vahingoittunut

Salaman vauroittaman puun kannossa voi olla nähtävissä jopa palojälkiä kun suuri sähkövirta on polttanut puuta sisältäpäin.

Salamaniskukn jälkeen kaadetun puun kannossa on palojälkiä