Puhelin: 040 910 9070 tai 040 555 1136 | Sähköposti: info "at" jepp.fi

Lahojen ja huonokuntoisten puiden kaataminen

Jepp lahon puun kaato

Pihapuiden kuntoa kannatta seurata koska huonokuntoinen tai laho puu voi aiheuttaa vaaraa ihmisille, eläimille ja omaisuudelle. Puu voi esimerkiksi kovan tuulen aiheuttamana kaatua talon tai auton päälle paljon helpommin kuin hyväkuntoinen yksilö.

Aikansa eläneiden, lahojen ja huonokuntoisten puiden kaataminen on yksi vaarallisimpia puutarhahoidon töitä johon liittyy vakavia riskejä. Vaikka puu näyttäisi ulkoa päin terveeltä ja kestävältä, voi se todellisuudessa olla sisältä ontto tai lahonnut. Jos lahonnutta puuta alkaa kaatamaan kuin tervettä, voi eteen tulla yllättäviä ja vaarallisia tilanteita joita ei olisi osannut odottaa. Esimerkiksi puun latva voi pudota kaatajan tai talon päälle tai eri suuntaan, kuin mihin puu on kallellaan. Pihapuun kaato voi olla tarpeen jos sen latva on kuivunut, paljas tai jos siitä erittyy runsaasti pihka. Nämä voivat olla merkkejä siitä, että puu on lahonnut.

Kuinka kaataa huonokuntoinen tai laho puu?

Lahoa tai huonokuntoista puuta kaataessa kannattaa muistaa:

  • Puuta ei saisi itse kaataa jos toimenpiteestä ei ole täyttä varmuutta tai jos puu voi kaatua omaisuuden tai sähkölinjan päälle.
  • Noudata erityistä varovaisuutta koska puu saattaa romahtaa odottamattomasti.
  • Varmista ennen kaatoa että lähialue on tyhjä, jolloin pääset liikkumaan kaatuvan puun tieltä nopeasti pois.
  • Käytä suojavarusteita, kuten kypärää, työjalkineita ja hanskoja.
  • Varmista että saha on oikein huollettu ja ketju tarpeeksi kireä. Näin vältät vaaratilanteet joissa saha jää esimerkiksi kiinni leikkuu-uraan, puun jo kaatuessa.
  • Jos epäilet kaatamisen onnistumista, kysy neuvoa ammattilaiselta tai pyydä ammattilainen suorittamaan kaadon.
  • Jos kaadon tekee ammattilainen, säästät rahaa siivoamalla risut ja puun ympärillä olevan alueen itse.

Jos tulee pienikin epäilys urakan onnistumisesta, kannattaa jättää työ ammattilaiselle joka osaa tehdä kaadon ihmisiä tai omaisuutta vahingoittamatta. Turvallinen kaataminen vaatii vankkaa kokemusta, taitoa ja kunnolliset välineet.

Ammattilaisen takuu

Olemme toimineet puutarhahoidon ja puunkaadon alalla jo yli kymmenen vuotta. Pystymme kaatamaan turvallisesti niin pienet kuin suuretkin puut ottaen huomioon lähiympäristön ja turvallisuuden. Käytämme puun kunnon määrittämiseen porausmenetelmää joka kertoo rungon lujuuden ja osaamme sen perusteella kertoa, pitääkö puu kaataa vai ei. Tarpeen vaatiessa pystymme kaatamaan puun osissa käyttäen nosturia jos lähistöllä on rakennuksia tai muuta omaisuutta johon puu saattaisi osua.